Brainstorm

Visualisatie en cartoon in het bijzonder draagt sterk bij aan het mobiliseren van een team. Waar meetings voorheen vastliepen op vertragend gedrag en een gebrek aan een gepassioneerd debat (dus vertrouwen) ontstaat er on the spot een gedeeld visueel brein. Een cartoonverhaal waar ieder teamlid onderdeel van uitmaakt en uitnodigt tot beweging!

Meet Het Team - en hun 'meeting-fratsen'

Cartoon laat, nog meer dan andere vormen van visualisatie en brainstormtechnieken, zien wat de dynamiek en het ‘gezicht’ van die groep is en wat de gezamenlijke dynamiek van mensen voortbrengt.

Het is op een leuke, humoristische manier confronterend en tegelijkertijd een dikke pluim naar de groep en haar proces. De cartoon zegt: ‘Jullie worden gezien, jullie worden gehoord, en elk van jullie kunnen op haalbare wijze bijdragen aan het doel. Dit gaan we samen op de volgende, praktische manier doen…’

Waarom cartoon?

Een goede film kenmerkt zich door een conflict. Een conflict in het verhaal zorgt ervoor dat je er eens goed voor gaat zitten in je bioscoopstoel en voor je het weet word je in het verhaal gezogen. Veel meetings daarentegen zijn saai, langdradig en niet-productief, omdat ze geen conflict hebben. Er wordt hier binnen teams niet openlijk en vrij gediscussieerd. Want..dat lijkt op ruzie en dat is eng! Hier is vertrouwen voor nodig. Voor vertrouwen is tijd nodig. En, hmm…tijd hebben we niet echt op de werkvloer. 

Ik had het zojuist over de film. Het broertje van de film is de cartoon. Een goed stripverhaal of cartoon bezit ook een conflict. Echter, cartoon is er sterker in het conflict op een relativerende en humoristische manier te laten zien. Pphoe! We kunnen ons ontspannen als team, want het is in één keer niet zo erg om wat wrijving met elkaar te hebben. We kunnen zelfs om onszelf lachen en we komen in beweging. Klap op die beslissing en in actie!

Samen aan de slag!